Μικρές συμβουλές

Ο πρώην Ομοσπονδιακός Προπονητής Δημήτρης Μπατσίλας συμβουλεύει:
Μικρές μου φίλες και Αγαπητοί γονείς,

Το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι ένα πολύ γρήγορα αναπτυσσόμενο άθλημα σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια σαφής ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Όλο και περισσότερα κορίτσια και κοπέλες ζητούν να μάθουν να παίζουν ποδόσφαιρο.

Όσον αφορά λοιπόν μερικές βασικές αρχές εκμάθησης του ποδοσφαίρου στο γυναικείο φύλο θα μπορούσαν να συνοψιστούν:

1. Η όποια προσπάθεια εκμάθησης οφείλει να ξεκινήσει σε ελεύθερο περιβάλλον (χωρίς καμιά πίεση – νοιώθοντας η κοπέλα ότι κάνει κάτι χωρίς κάποιος να την παρακολουθεί ή να περιμένει κάτι το εντυπωσιακό από αυτήν).

2. Ο καλύτερος τρόπος και ο πιο επικρατέστερος είναι η προπόνηση (όπου και αν είναι) με αγόρια.

Λογικό είναι αυτή η προπόνηση (ενασχόληση) να ξεκινήσει στην ηλικία των 8-10 ετών. Είναι η καλύτερη μαθησιακή ηλικία χωρίς αυτό να σημαίνει ότι λίγο αργότερα δεν ενδείκνυται.

Βιολογικά έως και την ηλικία των 12 ετών τα κορίτσια μπορούν να συναγωνιστούν τα αγόρια. Μέχρι τότε θα έχουν μάθει σίγουρα από τα αγόρια βασικές αρχές της τεχνικής του ποδοσφαίρου. Αυτή η συνύπαρξη θεωρείται πολύ σημαντική για την μελλοντική τους αγωνιστική πρόοδο.

Με το πέρασμα στην εφηβεία και το Γυμνάσιο αντίστοιχα οφείλει να διαφοροποιηθεί η προπόνηση των κοριτσιών. Τα αγόρια πλέον είναι πιο γρήγορα και δυνατά και η προπόνηση μαζί τους δεν τα βελτιώνει αποτελεσματικά.

Μια άλλη επιλογή είναι να παραμείνουν για 1-2 χρόνια να προπονούνται με αγόρια μικρότερης ηλικίας.

Σε εκείνο λοιπόν το χρονικό σημείο είναι που θα πρέπει οι γονείς των κοριτσιών, βλέποντας ότι στο παιδί τους αρέσει το ποδόσφαιρο να ξεκινήσουν μια προσπάθεια οργάνωσης μικρής ηλικίας γυναικείων ομάδων.

Κάθε χρόνο θα προστίθενται καινούργιες αθλήτριες και η ακαδημία θα μπορεί να έχει μια ποδοσφαιρική βιολογική ροή.

Σε αυτές τις λίγες γραμμές προσπάθησα να συμπεριλάβω τις πιο σημαντικές πτυχές εκκίνησης εκμάθησης του γυναικείου ποδοσφαίρου.